lauantai 17. helmikuuta 2018

Kölnin karnevaalien peruskurssi

Kölle Alaaf!


Köln on ollut ehdoton lempikaupunkini Euroopassa aina siitä saakka kun olin siellä vaihdossa vuonna 2015. Kölniin palaaminen on saanut aina aikaan valtavan nostalgiavyöryn ja suunnattomia onnenpurkauksia. Nyt pääsin vihdoin viettämään myös Kölnin karnevaaleja – juhlaa, josta koko Keski-Eurooppa Kölnin tuntee. Karnevaalien idea lyhyesti sanottuna on pukeutua hassuun asuun ja juhlia sitä, kuinka paljon me kaikki Kölniä rakastamme. Karnevaalikausi alkaa 11.11. kello 11 ja päättyy meidän laskiaisen aikaan eli 40 päivää ennen pääsiäistä. Karnevaalien viimeisen viikon aikana kaupungin kaduille kerääntyy kaksi miljoonaa ihmistä tanssimaan ja laulamaan, osoittamaan kiintymystään Kölnin kaupunkia ja sen asukkaita kohtaan ja tietysti nauttimaan kölschiä.

Tämä ei johda ollenkaan niin sekasortoisiin lopputuloksiin kuin suomalaisena voisi kuvitella. Saksassa juhliminen ja kaupungilla oluen juominen ei tarkoita nakkikioskitappeluita tai sammuvia teinejä. Kölniläiset ovat sen sijaan poikkeuksellisen iloista väkeä ja varsinkin karnevaalien aikaan halauksia ja poskipusuja lentelee ympäriinsä joka puolelle. Koska koko kaupunki juhlii samaa asiaa, kaikki ovat karnevaaleilla ylimpiä ystäviä keskenään eikä menosta oikein edes voi jäädä ulkopuolelle kunhan vain menee ihmisten sekaan. Tähän asti Hollannin kuninkaan syntymäpäivät Amsterdamissa ovat olleet parhaat juhlat, joilla olen koskaan ollut, mutta nyt niille löytyi voittaja. Kölnin karnevaalit on täten valittu virallisesti Passin ja riippumaton riippumattomassa vertailussa maailman parhaiksi bileiksi.

Monille Suomessa tuntuu olevan hämärää, mistä karnevaaleissa on oikein kysymys. Siksi päätin kirjoittaa lyhyen oppimäärän Kölnin karnevaaleista. Seuraavaksi siis hieman karnevaalihistoriaa ja kurkistuksia nykypäivän menoon Kölschin murteella kirjoitetuilla otsikoilla höystettynä, olkaa hyvät!

Us der Statd met K


Kölnissä on juhlittu karnevaaleja ainakin keskiajalta saakka, mutta varmaa tietoa perinteen alkamisajasta on vaikea saada. Karnevaalit olivat alun perin katolisten viimeinen juhla ennen pääsiäistä edeltävän paaston alkamista. Katolilaisuus taas on juurtunut Kölniin hyvin varhain, sillä kaupunki oli jo Rooman imperiumin aikaan tärkeä keskus. Kaupungin latinankielinen nimi Colonia juontaakin juurensa Rooman ajoilta. Karnevaalit saivat uutta väriä Napoleonin valloitussotien jälkeen, kun Köln kuului hetken aikaa Ranskalle ja kaupunkilaisille tuli yllättävä tarve pilkata ranskalaisia sotilaita. Näiltä ajoilta ovat peräisin pompöösit karnevaaliklubien asut, jotka muistuttavat erehdyttävästi Napoleonin aikaisen Ranskan armeijan upseereiden pukuja, mutta ovat tietysti ylenpalttisen röyhelöiset. Pelkästään se, että armeijalle nauraminen on saanut tällaiset mittasuhteet ja synnyttänyt vuosisataisen perinteen, sai minut hymyilemään erittäin leveästi aina paraateja katsoessa.

Lähes jokaisella kaupunginosalla on oma karnevaaliklubi, ja vanhimmat klubit ovat satoja vuosia vanhoja. Klubeihin pääsy vaatii suhteita ja usein myös rahaa, mutta onhan klubeilla myös näyttävät paraatit! Karnevaalien viimeisenä maanantaina, Rosenmontagina, koko kaupunki kerääntyy katsomaan kulkueita, joita on vuorostaan valmisteltu koko vuosi. Kymmenet rumpalit ja puhallinsoittajat soittavat vanhoja sotilasmarsseja sekä karnevaalilauluja ja valtavat vaunut kuljettavat Funkeneita eli klubien jäseniä, jotka heittävät kadulla juhlivalle yleisölle satoja tonneja karkkia. Jos haluat karkkia, huuda Kamelle, kukkia taas saat huutamalla Strüßcher ja poskisuudelmia huutamalla Bützcher. Näppärää.


Usein kulkueita seuratessa mietin, mistä klubit oikein löytävät tällaisen määrän hevosia vain karnevaalia varten


Karnevaaleilla on kolme päähahmoa: prinssi, maanviljelijä ja neitsyt. Monet karnevaaliohjemat rakentuvat näiden ympärille. Kaupungista valitaan aina kolme henkilöä elämään näinä hahmoina karnevaalien ajan. Näiden lisäksi tärkeimpiin karnevaalihahmoihin kuuluu esimerkiksi narri nimeltä Nubbel. Nubbel on syypää kaikkiin synteihin, joita karnevaalien aikaan tehdään. Tämän vuoksi narriksi puettu Nubbel-nukke poltetaan aina karnevaalien viimeisenä tiistaina, minkä jälkeen kaikki synnit on saatu anteeksi ja karnevaalit loppuvat.

Karnevaalit ovat pitkän historiansa aikana kasvaneet käsittämättömiin mittoihin ja vuosisatojen saatossa uusia perinteitä on aina lisätty vanhojen kaveriksi. Kölnissä on useita karnevaalibändejä jotka tekevät lähinnä vain karnevaalimusiikkia, ympäri kaupunkia järjestetään useita Sitzung-nimisiä tapahtumia, joihin on valmisteltu teatteri- ja tanssiesityksiä. Perinteisille Sitzungeille on tietysti vastatapahtuma, Stunksitzung, jonka esitykset keskittyvät satiirisoimaan politiikkaa, Saksaa, eurooppalaisia ja oikeastaan kaikkea. Asujen, ohjelman ja kaiken karnevaaleihin liittyvän eteen nähdään niin paljon vaivaa, että monilla kölniläisillä juhla on varmasti muuttunut ensin harrastukseksi ja sitten elämäntavaksi.

Kölnissä jopa laki on joutunut taipumaan karnevaalien tieltä. Karnevaalien viimeisenä torstaina naiset saavat leikata kaikilta kaupungilla liikkuvilta miehiltä kravatin poikki. Laissa on aina tänä päivänä Kölnin alueella 24 tunnin mittainen poikkeus, jonka ansiosta perinteikkään juhlijan ei tarvitse pelätä rikkovansa lakia, vaan kravatteja saa surutta napsia poikki.

Jede Jeck is anders


Kölnin karnevaalit eivät ole vain tietyn ihmis- tai ikäryhmän juhla, vaan aivan koko kaupunki juhlii yhdessä. Kaduilla näkyi niin tutti suussa juoksevia lapsia dinosauruspuvuissa kuin rollaattorilla kulkevia mummoja klovnimeikit kasvoillaan. Karnevaalit todella onnistuvat häivyttämään rajat ihmisten välillä. Myös meillä oli yleensä viimeistään puolessa tunnissa uusia ystäviä, kun pysähdyimme johonkin juhlimaan tai katsomaan kulkueita.

Karnevaaleille kaikkien on pukeuduttava naamiaisasuun ja mitä överimpi asu, sen parempi. Useilla kölniläisillä onkin kotonaan kokonainen karnevaalilaatikko, josta he rakentavat vuosi vuodelta näyttävämpiä asuja. Päätimme esitellä suomalaista kulttuuria karnevaaleilla ja laitoimme haalarit jalkaan, sillä vappu on suomalaisista juhlista lähimpänä karnevaaleja. Haalarit eivät kuitenkaan yksistään riittäneet, joten kävimme ostamassa Kölnissä karnevaalikirpputorilta vielä lisäksi minulle tirehtööritakin ja kaverilleni värikkään silinterihatun. Haalarit olivat sinänsä hyvä valinta, että monet tunnistivat meidät suomalaisiksi ja niistä sai usein helposti aloitettu keskustelun. Lisäksi suurin osa piti haalareita todella siistinä juttuna, kunhan pääsimme selittämään, mistä niissä on kysymys. Ovathan haalarit lisäksi aika lämpimät ulkona juhlimiseen.

Jeckejä eli karnevaalia juhlivia ihmisiä Altstadtissa

Dringste eine met?


Tavallisesti olen neuvonut ihmisiä menemään Kölnissä Zülpicherstraßelle, sillä siellä on mukavia baareja, halpoja ravintoloita ja leppoisa meno. Karnevaalien aikaan sieltä kannattaa kuitenkin pysyä kaukana, sillä silloin Zülppäri täyttyy 16-vuotiaista teineistä, liian kovalla soivasta geneerisestä baarimusiikista ja sellaisesta sekasorrosta, mitä on helppo kohdata Suomessakin jokaisessa nuorten suosiossa olevassa baarissa.

Sen sijaan Südstadt ja Kalk kannattaa ehdottomasti käydä kurkkaamassa. Molempien kaduilla virtaa karnevaalien aikaan tuhansittain karnevaalilaulujen tahdissa tanssivia ja laulavia ihmisiä ja menoon solahtaa mukavan helposti mukaan. Jos et uskalla aloittaa keskustelua kenenkään kanssa, hilpeät kölniläiset kyllä hoitavat sen puolestasi. Juuri Südstadtissa vietimmekin koko karnevaalien mieleenpainuneimman illan, jonka aikana saimme valtavan määrän uusia ystäviä, ilmaista kölschiä ja hulvattomia muistoja. Altstadtissa on myös mukavan vanhanaikainen, vaikkakin hieman turistihtava karnevaalimeno. Näiden lisäksi esimerkiksi kummituskulkue Geisterzug on hyvinkin näkemisen arvoinen.


Karnevaaleilla osataan totisesti juhlia myös optimaaliseen aikaan vuorokaudesta. Kulkueet ja muut ohjelmanumerot alkavat usein aamulla tai aamupäivällä ja loppuvat iltapäivästä. Niiden jälkeen kaduilla on jo täysi meno päällä. Karvenaalibändit soittavat siellä täällä kadunkulmissa ja ihmiset kerääntyvät tanssimaan esitysten ympärille. Vaikka kadulta jatkaa vielä Kneipeen tai Brauhausiin juhlimaan pidemmäksi aikaa kuin Suomessa baarit ovat edes auki, ehtii silti päästä nukkumaan ennen puoltayötä ja jaksaa taas jatkaa seuraavana päivänä. 

Jos haluat mukaan ensi vuoden karnevaaleille, on parempi alkaa valmistella asua jo nyt, että ehdit tehdä siitä tarpeeksi näyttävän. Oikeaan tunnelmaan pääset kuuntelemalla karnevaalibändeistä esimerkiksi Bringsiä, Höhneriä, Kasallaa ja Bläck Föösiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti